top of page

Chilli van Renate

Chilli (7 jaar en de linker van de twee poezen op de foto) had een kuchje ontwikkeld. Een verkoudheidje dachten we, vast niks ernstigs, gaat vanzelf weer over! Dit kuchje bleek echter hardnekkig, waardoor we toch besloten naar de dierenarts te gaan.

Na even geluisterd te hebben naar de ademhaling gaf de dierenarts aan dat het waarschijnlijk allemaal onschuldig was, maar dat ze wel graag een bloedtest wilde afnemen om te controleren of er niets anders aan de hand was. Chilli was immers te zwaar en dronk veel water.

Een paar dagen later kregen we de uitslag: Chilli had suikerziekte. Dat was een schok! We wisten van familie die ook lang gezorgd hebben voor een huisdier met suikerziekte dat de strikte regelmaat waarmee je je huisdier te eten moet geven en insuline moet toedienen een grote impact op je leven heeft. We hebben beiden een drukke full-time baan en zijn vaak laat thuis. Kunnen we dat wel!?

We zagen Chilli zienderogen achteruit gaan. Na een week wikken en wegen en het zoeken naar alternatieven hebben we de knoop doorgehakt: we gaan het gewoon doen! We konden het gewoonweg niet langer aanzien om haar te zien lijden. We konden het toch altijd proberen? Mochten we alsnog tot de conclusie komen dat we het niet in ons leven kunnen inpassen hebben we het in ieder geval geprobeerd!

We zijn direct gestart met dieetvoer en het toedienen van insuline. Ik ben helemaal geen held met naalden, maar na een paar keer oefenen bij de

Chilli van Renate

dierenarts durfde zelfs ik haar insuline toe te dienen! Chilli reageerde goed op de insuline en met elk dierenarts bezoekje kon de dosering naar beneden.

Vrij snel zijn we zelf gestart met het meten van de bloedwaarden. In overleg met de dierenarts bleven we de dosering naar beneden aanpassen totdat zelfs de kleinste toedienhoeveelheid teveel bleek. Een paar keer heeft Chili tegen een hypo aangezeten waarop we uiteindelijk samen met de dierenarts besloten helemaal te stoppen met de insuline.

We bleven de bloedwaarden in de gaten houden, maar Chilli had de waarden van een gezonde kat! We zijn nu ruim 7 maanden verder en ook nu gaat het nog steeds erg goed! Wat een geluk! Het dieetvoer alleen blijkt voldoende om haar suikerwaarden onder controle te houden!

We zijn uiteraard erg blij met hoe dit allemaal verlopen is. Achteraf bekeken heb ik spijt dat wij niet direct met dieetvoer zijn gestart (nog even los van de insuline). Dit had haar waarschijnlijk al gelijk erg geholpen. Gelukkig gaat het nu erg goed met Chilli en lijkt alles op z’n pootjes terecht gekomen!

bottom of page